Sunuş
Merhaba,
68 Mayısı’ndan bugüne elli yıl geçti. 68 Hareketi, elli yıldır daha güzel, yaşanası bir dünyanın simge eylemi olarak canlılığını koruyor. Amerikalı bir subayın tabancasıyla bir Vietnamlıyı başından vururken çekilmiş fotoğrafı, Latin Amerikalı devrimci Che Guevara’nın 9 Ekim 1967 tarihinde öldürülmesi, eğitim özgürlüğü istemi ve niceleri 68 olaylarına neden olarak gösterilebilir. Nedenleri ne olursa olsun 68 Hareketi bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkiledi. Gençliğin toplumu etkileme ve değiştirme gücünü gösterdi. Bu sayımızda bu hareketin edebiyatta, tiyatroda, sinemada ne denli değişimlere yol açtığını inceleyen yazılar okuyacaksınız. 68 Hareketi’nin insanlığın iyiye ve güzele olan özleminin yansıması olarak tazeliğini ve gücünü yitirmeyeceğine inanıyoruz.
Bu sayımızda ayrıca, Edip Cansever’in Behçet Necatigil’e bir mektubunu (Ayşe Sarısayın’a teşekkürlerimizle), Özdemir İnce’nin son günlerin tartışılan kitabı Şairaneden Şiirsele Türkiye’de Modern Şiir üstüne eleştiri yazısını, Eray Canberk’in Okuma Günlüğü’nü de bulacaksınız.
Özel sayı nedeniyle şiir ve öyküye her zamanki kadar yer ayıramadık. Cemil Kavukçu ve Hilal Tüzün’ün öykülerinin ayın en güzelleri olacaklarını düşünüyoruz. Şiirler için de görüşümüz farklı değil.
Aşağıdaki fotoğrafta, büyük kültür insanı Abidin Dino’nun 68 Mayısı’nda gösteriler sırasında, foto muhabirleri arasında desenler çizdiğini görüyorsunuz. Bu desenleri dergimize ulaştıran Turgut Çeviker’e çok teşekkür ederiz.
İyi okumalar.
Künye
SÖZCÜKLER DERGİSİ MAYIS-HAZİRAN 2018 (73. SAYI)
50. YILINDA 68 HAREKETİ ÖZEL SAYISI
1968 HAREKETİ’NİN ŞİİR YOLCULUĞU / Turgay Fişekçi 1968 HAREKETİ’NİN İZDÜŞÜMÜNDE EDEBİYAT / Ahmet Antmen KOPUK ZİNCİR / Umut Ünalan DEVRİM İÇİN HAREKET TİYATROSU / Hüseyin Erdem İTAATSİZLİK HAKKI BİLDİRİSİ / Uğur Kökden 1960’LARDA / Tahir Abacı 68’İN ŞİİRİ: “BİR GÜN MUTLAKA” / Roni Margulies MAYIS DUVARLARI / İlhan Mimaroğlu 68 / Mehmet Serdar ALMANYA’DA 68 AYAKLANMASI / G. Emre-Hakkı Keskin ÜLKÜ TAMER İLE ONAT KUTLAR / Hakan Savaş EDİP CANSEVER’DEN BEHÇET NECATİGİL’E MEKTUP “ŞAİRANEDEN ŞİİRSELE” OTOPSİSİ / Özdemir İnce OKUMA GÜNLÜĞÜ / Eray Canberk AKADEMİ TEMEL SANAT EĞİTİMİ / Besim Dalgıç
Şiirleriyle, Cevat Çapan, Refik Durbaş, İsimsiz, Sina Akyol, Baudelaire, Ferruh Tunç, Hakan Savlı, Tozan Alkan, Gökçenur Ç., Murat Çelik
Öyküleriyle, Cemil Kavukçu, Hilal Tüzün
68 Desenleriyle Abidin Dino
|
NEDEN ÇIKIYORUZ?
Edebiyatın insani bir değer olduğunun bilincindeki belki de son kuşağız.
Bizden sonrakiler, giderek bir tüketim metaına dönüşen edebiyatın temsilcileri olacak, edebiyat değil, tüketim ürünü üretecekler.
Edebiyatın insan ve toplum için yaşamsal bir gereklilik olduğuna inanıyoruz.
Edebiyatın sorgulama, eleştirme, uzlaşmama, yetinmezlik gibi temel değerlerinin de savunusunu amaçlıyoruz.
Sözcükler, beğeni ve değer ölçülerimizi göstermek için çıkıyor. Yaşanan kaos ortamının oluşturduğu değerler aşımına karşı edebiyatın değerlerini öne çıkarmak, yüceltmek istiyoruz. Saf, som bir edebiyatın soluklanma alanı olacağız.
Bugünün dünyasında böylesi bir girişim “çocuksu” bulunabilir.
Sözcükler daha çıkış aşamasında yazarlarımızca heyecanla karşılandı. Bu heyecanın dergimizin sayfalarına da yansıdığını ve gerçek edebiyat okurlarınca da paylaşılacağını umuyoruz.
Sözcükler, yazarlarından güç alan bir dergi. Arkasında yazarları ve okurlarından başka destekleyeni yok.
Edebiyat sorulmamış sorular sorar, o soruların yanıtları ardında koşarken doyumsuz tatlar ve güzellikler yaratır. İnsan kişiliğinin ve doğasının bağımsızlık duygusunu yüceltir.
Edebiyatın temel değerlerine duyduğumuz bağlılık, Sözcükler’in yayımlanmasının temel nedeni. Adımız da bu nedenle edebiyatın ana gereci olan “sözcük”ten geliyor.
Sonrası?
Sonrasını birlikte göreceğiz.
|